Ciąża to czas wzmożonego zapotrzebowania na wiele składników odżywczych, w którym kobieta powinna zwrócić baczną uwagę na to co i w jakich ilościach je. Odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą prawidłowego rozwoju dziecka, a także dobrego samopoczucia i zdrowia ciężarnej. Układając dietę kobiety w ciąży nie można zapomnieć o białkach będących podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, źródłem energii i niezastąpionym nośnikiem w transporcie międzykomórkowym.
Kiedy występuje największe zapotrzebowanie na białko?
Niemal połowa przyrostu masy białkowej należy do płodu. Wzrost dziecka w łonie matki jest najintensywniejszy w ostatnim trymestrze ciąży, stąd właśnie wtedy zapotrzebowanie na proteiny jest najwyższe. Ale nie oznacza to, że można zaniedbywać podaż tego składnika pokarmowego na wcześniejszym etapie życia płodowego. Białka w odpowiedniej ilości warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu matki, co tworzy odpowiednie warunki dla rozwoju płodu.
Ważne są proporcje, źródło i jakość
Wzbogacanie diety ciężarnej w białko powinna być przemyślana nie tylko pod względem ilościowym, ale także jakościowym. Należy zwracać uwagę, czy przyjmowane produkty nie zawierają nadmiaru cholesterolu i tłuszczów zwierzęcych. Dobrze jest spożywać pokarmy niskotłuszczowe i wysokobiałkowe jednocześnie. Zalecane jest utrzymywanie w diecie mleka i odtłuszczonych produktów mlecznych, chudych mięs, ryb, jaj oraz roślin strączkowych. Według wskazań Instytutu Matki i Dziecka w żywieniu kobiet ciężarnych ponad połowa białek powinna być pochodzenia odzwierzęcego, zaś mniejsza część – roślinnego.