Żelazo w dobrze tolerowanej postaci

Żelazo w dobrze tolerowanej postaci

Żelazo w naszym organizmie spełnia jedną z najważniejszych funkcji – jest podstawowym budulcem hemoglobiny, białka umożliwiającego pobieranie tlenu z płuc i przekazującego go do tkanek. W szpiku, to właśnie żelazo odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek. Średnia zawartość żelaza u dorosłego, zdrowego człowieka to około 5 gramów.

Objawami niedoboru żelaza w  organizmie człowieka są:

  • apatia, ból głowy i ciągłe zmęczenie nie poprzedzone wysiłkiem;
  • sucha i szorstka skóra;
  • łamiące się i wypadające włosy oraz kruche paznokcie;
  • anemia.

Największe zagrożenie utratą żelaza związane jest z krwawieniem – obfitymi miesiączkami kobiet oraz chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy lub hemoroidami. Także niewłaściwa dieta ma istotne znaczenie dla powstania niedoboru żelaza. Pomimo, że żelazo jest wchłaniane do organizmu wraz z żywnością, jego przyswajalność jest bardzo ograniczona. Dodatkowo wraz ze spożywaniem pokarmów bogatych w żelazo należy spożywać pokarmy bogate w witaminę C, bo tylko w tej konfiguracji możliwe jest jego adaptacja. Takie połączenie diety nie zawsze jest możliwe do realizacji oraz często pomijane w codziennej diecie.

Niezbędne jest więc uzupełnianie żelaza w diecie człowieka. Istotnym dla skuteczności działania jest podawanie żelaza w formie jak najbardziej przyswajalnej. Ofertę żywności specjalnej najlepiej spełniającej ten wymóg można znaleźć na stronie http://www.chelaferr.pl. Zaletami oferowanej żywności, najefektywniej uzupełniającej niedobory żelaza są:

Tylko właściwie przyswajalne formy, tego niezbędnego w naszym życiu pierwiastka, połączone z suplementem witaminy C gwarantuje efektywność naszych działań.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments